Er zijn momenten waarop je als bedrijf niet op je onderbuikgevoelens wilt afgaan, maar gewoon betrouwbaar advies wilt. De energietransitie is voor bedrijven een goed voorbeeld. In dit artikel bekijken we de rol van energie consultants in deze transitie en geven we tips hoe je goed energie consult vindt.
Energie consultant voor energietransitie bedrijven: het belang van goed advies
Bij de energietransitie zijn twee woorden voor bedrijven belangrijk: geld en duurzaamheid. Hieronder splitsen we ze voor je uit.
Geld
Als ondernemer is geld altijd de drijvende factor achter belangrijke beslissingen. Er moet een businesscase zijn, want zonder voldoende financiële slagkracht verliest jouw bedrijf zijn bestaanszekerheid.
Hoewel duurzaamheid in de energietransitie centraal staat, is het voor bedrijven de eerste prioriteit om er geen geld op te verliezen. En als het even kan, zou een gezonde businesscase met een positieve ROI natuurlijk helemaal mooi zijn. Daar lees je zo meer over.
Duurzaamheid
Het andere component is duurzaamheid. Misschien wil je vanuit intrinsieke motivatie verduurzamen met je bedrijf. Of je moet verplicht maatregelen nemen vanwege Energielabel C, Wet Milieubeheer of een andere wet.
Wat de achterliggende reden ook is, als je verduurzaamt moet het goed gebeuren. Dat betekent dat je het liefst voor wilt lopen op eventuele regelgeving, met een bedrijf dat niet alleen duurzaam lijkt, maar dat op papier ook echt is.
Bij het inwinnen van energietransitie advies is het voor jou als ondernemer of duurzaamheidsmanager dus belangrijk om je consultant te vragen:
‘Hoe kan ik zo duurzaam mogelijk worden tegen de meest rendabele investering?’
Alleen door deze vraag te beantwoorden kun je de bestaanszekerheid van je bedrijf garanderen. Zowel qua financiën als wet- en regelgeving rondom de energietransitie.
Wat is belangrijk bij het kiezen van een goede energie consultant
Als wij naar de markt kijken, merken we vaak op dat er een kloof bestaat tussen wat er wordt geadviseerd en wat er daadwerkelijk effectief is in de realiteit. Daarom hebben wij zelf een werkwijze waarin 5 essentiële componenten zitten voor goed energie consult.
5 kenmerken van een goede energie consultant
1. Kennis van de markt
Voor goed advies is het belangrijk dat een consultant energietransitie het complexe speelveld binnen deze transitie begrijpt. Er zijn continu nieuwe ontwikkelingen en spelers die effect hebben op de energiemarkt en op ondernemers.
Het ontwikkelen van een efficiënt energiesysteem kan alleen als een adviseur op de hoogte is van de volgende zaken:
- Actuele wet- en regelgeving
- Technische haalbaarheid van oplossingen
- Assets zoals accu’s, EMS systemen, laadpalen etc.
- Realistische mogelijkheden en beperkingen van (gecombineerde) energiesystemen.
2. Data-gedreven advies
Niemand houdt van advies dat gebaseerd is op lucht. Dat is immers de reden dat je naar een consultant gaat. Zij moeten je op basis van ervaring en data kunnen vertellen waarom iets wel of niet gaat werken.
Die data wil je tijdens zo’n energie consult het liefst terugzien in de vorm van simulaties. Niet alleen van een energiesysteem zoals een accu, energiemanager of laadplein voor EV’s. Maar je wilt duurzame assets in de simulatie terugzien in relatie tot je eigen onderneming.
Want de functie van een accu is leuk. Maar wat voor effect heeft het op je laadpalen, ovens, koel-/vriesinstallaties etc.?
De reden dat simulaties belangrijk zijn, is omdat je met zo’n gedetailleerd data-gebaseerd energie consult voor de realisatie al weet wat het eindresultaat wordt. En aangezien er vaak tonnen worden geïnvesteerd in verduurzaming, is dat wel een fijn gevoel.
3. Geen woorden maar daden
Als echte Rotterdammers leven wij zelf naar deze uitspraak. En het is dan ook geen geheim dat onze rol als energie consultant niet stopt nadat de tekeningen af zijn.
Iedereen die met ons samenwerkt krijgt de optie om het project dat door ons is ontwikkeld en geëngineerd, ook door ons te laten uitvoeren en/of financiëren. Of je nou met ons samenwerkt of een ander energie consultant, in de praktijk is dat vaak een goed idee:
- De verantwoordelijkheid ligt bij één partij
- Je hebt één aanspreekpunt tijdens het gehele proces
- Er is minder snel sprake van miscommunicatie en fouten
- De consultants komen met advies wat hun engineers ook daadwerkelijk kunnen ontwikkelen en bouwen
- Het project verloopt doorgaans sneller en soepeler
- Het is eenvoudiger om met je mee te denken tijdens de realisatie omdat achterliggende doelen bekend zijn
Er zijn weinig energie consultants die zelf ook het werk uitvoeren. Maak daarom een overwogen beslissing voor een bedrijf dat puur advies levert, of een partij die dat advies ook durft te ontwikkelen en realiseren.
4. Garantie geven op het resultaat na realisatie
Stel dat je bij een adviesbureau komt voor advies over verduurzaming van je bedrijf. Ze vertellen je niet alleen dat het advies kan worden ontwikkeld en uitgevoerd door hen. Ook geven ze je de garantie dat het systeem dat je straks opgeleverd krijgt, echt doet wat er in het adviesrapport stond.
Wat ons betreft zou iedere energie consultant zo te werk moeten gaan. De realiteit is anders. Veel bedrijven krijgen advies dat op papier tot een mooi resultaat leidt, maar wat in de praktijk niet haalbaar blijkt. Dit leidt niet alleen tot teleurstellingen maar vaak tot extra kosten. En daar bovenop: tot wantrouwen richting energie consultants.
Daarom levert Switch wel garantie op onze verwachtingen. We geven die garantie omdat we in stap twee van het proces goede simulaties hebben gedaan met betrouwbare data. Die simulaties doen we namelijk met verbruiksdata van jouw eigen bedrijf van de afgelopen 3 jaar. Omdat we hier voldoende data voor gebruiken kunnen we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen wat er na de realisatie op energiegebied in je bedrijf gebeurt.
En als we daar toch zo zeker van zijn, kunnen we net zo goed een garantie geven.
5. Weten hoe je het systeem juist onderhoudt en exploiteert
Als je advies geeft en de assets plaatst is het ook handig als je met een partij werkt die de systemen op de juiste manier monitort, onderhoudt en exploiteert. Wat is handig om op te letten?
- De energiesystemen zijn op afstand uit te lezen, zodat zonnepanelen, accu’s en laadpalen gemonitord kunnen worden. Is er een foutmelding, wordt deze direct opgemerkt en kan een onderhoudsteam in actie komen. We kennen verhalen van bedrijven die er na de zomer achter kwamen dat de helft van hun zonnepanelen niets deden. Kostbare fout.
- Wie er verantwoordelijkheid draagt is altijd lastig met fysieke systemen en verschillende partijen. Soms is er een consultant betrokken, een uitvoerder en een onderhoudsbedrijf. De kans dat deze naar elkaar gaan wijzen bij een defect is groot. Daardoor kom jij uiteindelijk in de knel, loop je vertraging op, maak je kosten en ondervind je de meeste hinder.
Ons advies voor ondernemers met visie
We zijn bij Switch al een tijdje bezig met het ontwikkelen van onze eigen oplossingen. Zo ontwikkelde we onze eigen energiemanager EMMA, die nu al bij diverse bedrijven zoals Albert Heijn, ASML en Jumbo zorgt voor het juist inregelen en sturen van energiestromen.
EMMA helpt ons bij het koppelen van ‘domme’ energie assets zoals accusystemen, laadpalen, koelsinstallaties, airco en meer. Door deze te koppelen met de opwek uit zonnepanelen maken we de overtreffende trap op het gebied van verduurzaming. Namelijk, zorgen dat bedrijven zoveel mogelijk energie zelf gebruiken die ze ook opwekken.
Er hoeft dan minder energie afgenomen te worden van het net, wat energiebelasting en transportkosten bespaart. Omdat de energie wordt gebruikt waar hij wordt opgewekt gaat er ook niets verloren tijdens het transport.
In de toekomst willen we deze EMMA’s aan elkaar koppelen, zodat er een overkoepelend digitaal netwerk ontstaat. Binnen dat netwerk kunnen ondernemers zelf opgewekte energie met elkaar uitwisselen tegen vaste tarieven. Daarmee maken we energie niet alleen duurzamer en voordeliger, maar ook voorspelbaar.
Switch Solutions als energie consultant
Switch plaatst al sinds 2012 zonnepanelen op bedrijfsdaken en werkt sinds 2020 met haar eigen energiemanagementsysteem EMMA. De afgelopen jaren hielpen we meer dan 120 bedrijven in diverse sectoren verduurzamen, van Albert Heijn tot ASML en het Radboud UMC.
Ons team bestaat uit denkers en doeners. Daardoor hebben we een unieke combinatie kunnen creëren waarbij onderbouwd energie consult en de realisatie van die ideeën samenkomen.
Zoek je voor jouw bedrijf een adviesbureau energietransitie? We worden graag uitgedaagd met nieuwe vraagstukken en complexe zaken zoals congestie, vermogensproblemen en te kleine aansluitingen.
Direct contact opnemen? Bel of mail ons via de contactpagina.