Steeds meer organisaties moeten verduurzamingsmaatregelen nemen. Bijvoorbeeld vanwege wet- en regelgeving voor Energielabel C, of ze moeten elektrisch gaan rijden en daardoor laadpalen aanschaffen.
Los van deze verplichtingen, zijn er ook nog uitdagingen waar zij tegenaan kunnen lopen. In dit artikel bespreken we het verduurzamen van vastgoed voor kantoren, mkb en maatschappelijk vastgoed.
Verduurzamen vastgoed
Duurzaamheid is een breed begrip – soms wordt het zelfs een containerbegrip genoemd. Er valt zoveel onder, maar wat ons betreft komt het altijd op dezelfde twee punten neer:
- Minder energie gebruiken
- Meer energie uit eigen opwek gebruiken
Punt één is waarschijnlijk logisch. Iedere kuub gas kWh die niet gebruikt wordt, wordt ook niet opgewekt in een kolencentrale of ergens anders.
Het tweede punt is misschien minder voor de hand liggend, maar zeker ook relevant. Wanneer organisaties of bedrijven hun eigen energie op locatie opwekken, worden daar twee voordelen uit gehaald:
- Er is minder koper in de grond nodig om de congestie op te lossen die voortkomt uit het afnemen en terugleveren van veel energie. Netbeheerders hebben daarom minder last van krapte, waardoor eigengebruik van bijvoorbeeld zonne-energie leidt tot minder gebruik van materiaal voor het energienet. Lees hier meer over netcongestie.
- Daarnaast voorkomt eigengebruik het onoverkomelijke energieverlies dat plaatsvindt wanneer energie wordt teruggeleverd aan het net. Van meerdere factoren afhankelijk, leidt teruglevering aan het net altijd tot enig verlies van deze energie. Gemiddeld zo’n 3-5% van alle teruggeleverde energie gaat verloren tijdens het transport. Wanneer je deze energie zelf gebruikt, hoeft er dus 3-5% minder energie opgewekt te worden om Nederland van energie te voorzien.
Switch Solutions richt zich alleen op het helpen verduurzamen van zakelijk vastgoed. In dit artikel lees je meer over wat wij doen om ondernemende organisaties duurzamer te maken.
Verduurzamen kantoor
Als je onderneemt in een kantoor, heb je sinds 2023 al te maken met de Energielabel C wetgeving. Die dicteert dat je kantoor vanaf 2023 minimaal energielabel C moet hebben wanneer het aan bepaalde kenmerken voldoet.
Je krijgt een beter energielabel door onder andere:
- Betere isolatie
- Overgaan op led
- Van het gas af gaan
- Zonnepanelen plaatsen
Hier speelt vaak een lastige situatie. Namelijk de relatie tussen de vastgoedeigenaar en de vastgoedgebruiker – of huurder.
Een huurder kan door de overheid een verbod opgelegd krijgen om in het pand te ondernemen, omdat het pand niet voldoet aan Energielabel C. Die wil bijvoorbeeld graag dat de eigenaar betaalt voor pv. Maar de eigenaar wil geen zonnepanelen neerleggen omdat de levensduur hiervan langer is dan de lengte van het huurcontract. Dus wie is er verantwoordelijk voor het verduurzamen van vastgoed en betaalt er voor een zonnestroominstallatie?
Dat is vaak een lastige discussie, die regelmatig op niets uitloopt. Switch helpt deze situatie met een energiecontract, waarbij wij de fysieke assets leveren, zoals zonnepanelen of een accu. En de huurder betaalt gewoon voor het gebruik van energie, zoals ze dat altijd doen.
Omdat wij mogelijkheden hebben om de energie zo optimaal mogelijk te sturen, kan deze 100% groene energie zoveel mogelijk lokaal gebruikt worden.
Lees meer over ons energiecontract.
Switch Solutions richt zich niet op het plaatsen van isolatie en ledverlichting, maar we richten ons met name op het opwekken van energie en het zo efficiënt gebruiken van die opgewekte energie.
Verduurzamen mkb
Het verhaal van hierboven geldt eigenlijk ook voor alle mkb’ers. Ze ondernemen vanuit een passie en worden geconfronteerd met verduurzamingsuitdagingen. Of je het nou doet uit eigen beweging of omdat je moet van de overheid, iedereen in het mkb krijgt ermee te maken.
Ook voor verduurzaming in het mkb geldt dat er verschillende manieren zijn om energiezuiniger te worden. Mogelijk heb je al voldaan aan de Informatieplicht energiebesparing. Hiermee heb je een lijst ingevuld met stappen die je al hebt gezet en stappen die je van plan bent te zetten binnen je bedrijf.
Moet je nu nog starten, is het goed om te weten dat je gebruik kunt maken van enkele subsidies. Bekende duurzaamheidssubsidies voor het mkb zijn onder andere:
- MIA/VAMIL
- EIA
- KIA (niet zozeer alleen voor duurzaamheid)
- SDE++
- ISDE
- DEI+
- MOOI (meer gericht op R&D en samenwerking tussen partijen)
- SEBA (elektrisch rijden)
Check deze subsidies eens of bekijk ons overzicht subsidies voor mkb voor meer informatie over welke subsidies jij voor verduurzaming kunt aanvragen.
Verduurzamen gemeentelijk vastgoed
Nederland kent ongeveer 36.000 geselecteerde maatschappelijke vastgoedlocaties die in aanmerking komen voor verduurzaming. Deze zijn genoemd in de Sectorale Routekaart Gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed.
Niet alleen gaat het hier om isolatie en ledlampjes die vervangen moeten worden. Deze locaties moeten volgens het nieuwste klimaatakkoord voor 95% minder CO2 gaan zorgen en aardgasvrij worden.
Voor veel panden betekent het dat ze niet voor energielabel C gaan, maar voor A+ of beter. Dat leidt niet alleen tot een complexe aanpak op het gebied van verduurzaming, maar ook andere factoren spelen mee:
- De kosten voor deze investeringen die vaak in de miljoenen lopen.
- Congestie-uitdagingen i.v.m. een hoger elektriciteitsverbruik nadat je van het gas af gaat.
Subsidie om een deel van de kosten te dekken
Een echte oplossing voor de kosten is er niet. Er moet nou eenmaal betaald worden voor verduurzaming van een pand. Wat wel kan is het aanvragen van subsidie. Zowel de DUMAVA als het Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed zijn subsidies die speciaal in het leven zijn geroepen voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed.
Een aantal partijen die wij hebben gesproken hebben gebruikgemaakt van deze subsidies om het pand meer dan 4 energielabels omlaag te krijgen. Bekijk hier ons complete overzicht van subsidies.
Subsidie dekt niet alles
Switch Solutions helpt organisaties die met een gerust hart willen investeren in duurzaamheid. Op papier klopt alles meestal wel, maar vaak kan er nog meer voordeel gehaald worden uit optimalisaties die je doet met je bedrijf.
Wij doen dat door efficiënter om te gaan met de energie die beschikbaar is uit eigen opwek – zonnepanelen bijvoorbeeld. Deze energie kunnen we het beste binnen het bedrijf houden, zoals we uitlegden aan het begin van het artikel.
Het zelf gebruiken van energie helpt op diverse fronten:
- Als je niet teruglevert op piekmomenten hoef je niet te betalen bij negatieve teruglevertarieven, omdat je die stroom zelf gebruikt.
- Over alles wat je zelf gebruikt, betaal je geen energiebelasting. Dat betaal je wel als je nu teruglevert en over 4 uur weer energie nodig hebt.
- Je kunt binnen je bestaande aansluiting blijven, wat geld bespaart ten opzichte van een zwaardere aansluiting – als je die al kunt krijgen met de huidige congestieproblematiek.
- Het energienet hoeft minder uitgebreid te worden, wat Nederland als land duurzamer maakt.
Aan de slag met het verduurzamen van vastgoed?
Switch Solutions heeft al verschillende soorten vastgoed helpen verduurzamen.
Van zwembaden tot techbedrijven, en van supermarkten tot grootschalige logistieke bedrijven (zie hier).
Onze oplossingen en projecten kenmerken zich door hun exploitatiegerichte karakter. We willen graag wegblijven van de duurzaamheidsbedrijven die gericht zijn op het los verkopen van spullen zoals een accu, zonnepanelen en laadpalen – zonder verder na te denken over het gebruik ervan.
Wij beginnen altijd met het eindpunt in gedachten: het hebben van een energiesysteem dat efficiënt werkt voor de organisatie waar het geplaatst worden. We houden er niet van om omvormers uit te schakelen omdat het elektriciteitsnet geen ruimte heeft. We houden er niet van om te dure batterijen te plaatsen met een overcapaciteit die je nooit gebruikt.
Iedereen kan een zonnepaneel leggen of een batterij plaatsen. Maar er zijn er maar weinig die een heel energiesysteem kunnen creëren dat perfect aansluit op de organisatie die het gaat gebruiken. Zonder risico op overcapaciteit of ondercapaciteit en een balans tussen betaalbaarheid en duurzaamheid.
Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen op dit vlak?
Bekijk onze pagina met wat we doen, of neem direct contact op.