Met congestie elektrificeren: 5 manieren hoe je dat voor elkaar krijgt

Steeds meer bedrijven willen elektrificeren. Van warmtepompen tot elektrische ovens, en van zonnepanelen tot laadinfra voor het wagenpark. De techniek is er, de subsidies vaak ook. Maar dan staat de netbeheerder ineens op de stoep: “Sorry, er is geen grotere aansluiting mogelijk.” Wil jij je bedrijf in een gebied van congestie elektrificeren? Wij vertellen je hoe.

Waarom elektrificeren en congestie botsen

Elektrificatie betekent: overstappen van fossiel (gas, benzine) naar elektriciteit. Maar in steeds meer regio’s zit het stroomnet aan z’n limiet.

Hierdoor ontstaan situaties zoals:

  • Je krijgt geen grotere aansluiting van de netbeheerder: de wachttijd loopt op tot misschien wel 10 jaar.
  • Je gaat over je maximale aansluitwaarde heen: dit kan leiden tot boetes of zelfs tijdelijke afsluiting.
  • Je kunt geplaatste installaties niet gebruiken: zonnepanelen of warmtepompen zijn operationeel, maar er is onvoldoende vermogen.
  • Je loopt subsidie mis: bijvoorbeeld omdat je de installatie niet op tijd werkend krijgt of pas na afloop van de subsidie genoeg vermogen krijgt.

De problemen zijn overigens niet beperkt tot nieuwbouw. Ook renovaties en bedrijven die simpelweg willen doorgroeien krijgen te maken met elektrificatie en congestie.

Energiemanagement systeem

Hoe elektrificeren wél mogelijk wordt zonder extra aansluiting

De oplossing zit in slim energiemanagement. Want vaak zit het probleem niet in je totale energieverbruik, maar in de pieken op bepaalde momente.

Zolang je onder je huidige capaciteitsgrens blijft, kun je verrassend veel realiseren:

  • Energieopslag: sla opgewekte energie op voor gebruik op een later moment, zoals piekuren of vroege ochtenden als de zon nog niet schijnt. Ook maakt batterijopslag het mogelijk om te peak shaven.
  • Load balancing: voorkom dat alle (laad) installaties tegelijk aanslaan; hiermee verdeel je het verbruik over de dag.
  • Power management (EMMA): software die realtime stuurt op verbruik, opslag en opwek, zodat pieken (en daarmee boetes) automatisch worden voorkomen.
  • Time shifting: verschuif verbruik van bepaalde machines naar momenten met lagere belasting of wanneer er veel opwek is.
  • Als time shifting en load balancing niet mogelijk is, kan je altijd nog curtailment toepassen.

Elektrificeren in congestiegebied vraagt om een zorgvuldige aanpak om fouten en boetes te voorkomen.

Congestie en elektrificatie? Geen reden om te stoppen

Wil je elektrificeren maar zit je klem door netcongestie? Er zijn gelukkig gewoon manieren om je plannen door te zetten.

Plan een vrijblijvend gesprek met onze experts en ontdek hoe je jouw elektrificatie slim en gefaseerd kunt doorzetten. Zonder dat je vastloopt op je aansluiting.