De logistieke sector is volop aan het elektrificeren. Bedrijven stappen over op elektrische bestelbussen en vrachtwagens. Niet alleen om te verduurzamen, maar ook vanwege emissievrije zones en subsidies die dat een stuk interessanter maken. Maar die laadinfrastructuur heeft stroom nodig. En congestie in de logistiek komt steeds vaker voor.
In de logistiek elektrificeren? De uitdagingen zijn je waarschijnlijk bekend
Zolang je onder een kleinverbruiksaansluiting blijft (max. 3x80A, ca. 55 kW) is er meestal nog ruimte. Daarmee kun je, met wat slim laden, prima meerdere voertuigen opladen.
Maar zodra je de overstap maakt naar grootverbruik of een zwaardere aansluiting nodig hebt, sta je in de wachtrij. Vaak jarenlang. In veel regio’s is het zelfs onmogelijk tot minimaal 2030.
Wat je dan merkt:
- Je kunt niet meerdere voertuigen tegelijk laden
- Snelladers trekken piekverbruik waar je aansluiting niet op berekend is
- Terugleveren van opgewekte zonne-energie is vaak onmogelijk waardoor je zonnepanelen moeten curtailen of volledig uit staan.
- Laden aan het eind van de dag zorgt voor pieken die het net niet aankan
- Je mag zonder emissievrije voertuigen sommige binnensteden niet in, maar je kunt die voertuigen niet aanschaffen omdat je ze niet kunt laden
- Doe je het wel, krijgt krijg je waarschuwingen of zelfs boetes van de netbeheerder
Voor logistieke bedrijven, vooral op bedrijventerreinen, wordt dit een serieus knelpunt dat groei en verduurzaming in de weg staat.

Hoe je logistieke operatie toch doorgang vindt in congestiegebied
Zelfs met een te kleine aansluiting kun je veel doen. Zeker als je het efficiënt aanpakt. Denk bijvoorbeeld aan:
- Zelf energie opwekken met zonnepanelen: zodat je deze energie kunt gebruiken voor je laadplein.
- Slim laden: plan laadmomenten op tijden dat je verbruik laag is, of wanneer er zon is. Lees meer over time shifting en load shifting.
- Energieopslag: sla zonne-energie op in een batterij en gebruik die om later te laden. Of neem gedurende de dag kleine beetjes energie af van het net die je in de avonduren kunt gebruiken.
- EMMA power management:
- Zorgt dat voertuigen alleen laden als er ruimte is op de aansluiting
- Schakelt automatisch tussen netstroom en accuvermogen
- Benut zonne-energie eerst, zodat teruglevering niet nodig is
- Voorbeeld: Stel je hebt 10 elektrische busjes die tussen 20:00 en 22:00 terugkomen. Als je ze allemaal tegelijk aan de lader hangt, gaat je aansluiting over de limiet. Laat je EMMA ieder uur 4 busjes laden, dan zijn ze allemaal om 07:00 weer vol. Zonder piek in je verbruik. En de batterij kan je hierbij ondersteunen.
- Het is zelfs mogelijk om bepaalde laadpalen voorrang te geven en daarmee een prioritering aan te brengen in welke voertuigen als eerste worden geladen.
- Collectieve laadpleinen: samen met andere bedrijven laadinfra bundelen, slim verdeeld over één of meerdere aansluitingen.
Congestie in de logistiek? Tijd voor een andere aanpak
Er zijn veel toepassingen te bedenken waarmee je zelfs binnen een kleine aansluiting kunt elektrificeren, laden, of zelfs snelladers kunt plaatsen.
Je hoeft geen 5 jaar te wachten op een grotere aansluiting. Je kunt dit jaar gewoon een oplossing voor de deur hebben die de groei van je bedrijf niet in de weg staat. En één extra voordeel; je hoeft er niets eens je werkkapitaal in te investeren. Wij helpen je graag met een passende financiering.
Plan een vrijblijvend gesprek met onze experts en ontdek hoe je laadinfra en netcapaciteit slim op elkaar afstemt.