Scholen hebben de opdracht om in 2050 CO₂-neutraal te zijn. Dit betekent van het gas af, verduurzamen met warmtepompen en zonnepanelen en het energieverbruik slimmer regelen. Daar komt nog bij dat de overheid met de DUMAVA-subsidie verduurzaming van scholen stimuleert. Maar wat als je school congestie ervaart?
Wat doe je als school wanneer je geen extra netcapaciteit krijgt? Dat is precies het probleem waar veel scholen nu tegenaan lopen.

Waarom scholen tegen congestie aanlopen
De energiebehoefte van scholen groeit. Dat komt door:
- Verduurzamingseisen & subsidies (DUMAVA) → In 2050 moet maatschappelijk vastgoed van het gas af zijn. Maar als je geen stroomcapaciteit hebt om te elektrificeren, kun je geen subsidie krijgen.
- Van het gas af met warmtepompen → Elektrificatie verhoogt het energieverbruik aanzienlijk, met name door warmtepompen.
- Zonnepanelen plaatsen of terugleveren → Maar vanwege teruglevercongestie mag je de stroom niet kwijt op het net. En aangezien scholen in het weekend en vakanties nauwelijks verbruiken, is dat erg zonde als je op dat moment curtailment toepast.
- Elektrische laadpalen voor docenten en bezoekers → Maar er is geen extra (snel laad) stroomaansluiting mogelijk door congestie.
- Uitbreidingen en renovaties → Verbouwingen, extra lokalen en nieuwe faciliteiten vragen meer vermogen.
Scholen moeten meegroeien met de ontwikkeling van de maatschappij om relevant te blijven. Maar als je geen extra vermogen krijgt van de netbeheerder om dat te realiseren, hoe kan je dan verder?
Meer vermogen, zonder een grotere aansluiting?
Een grotere netaansluiting is voor veel scholen geen optie. Maar dat betekent niet dat verduurzaming onmogelijk is. Dit zijn slimme oplossingen om het maximale uit je bestaande aansluiting te halen:
1. Zonnepanelen + batterijopslag
Scholen zijn open als de zon schijnt, dus opgewekte energie kan direct gebruikt of opgeslagen worden. In de namiddag en het weekend (als er geen verbruik is) kan de zonne-energie worden bewaard voor de de volgende ochtend of maandag.
Tijdens vakanties kan de accu door Switch Solutions automatisch ingezet worden op de day-ahead of onbalansmarkt om geld te verdienen met het verhandelen van de extra beschikbare energie die toch niet wordt gebruikt. Dit levert je school een flinke besparing op.
2. Power management (EMMA) – Slim sturen van het energieverbruik
- Verwarming en airco time shiften → Bijvoorbeeld tussen 12:00-15:00 een graadje extra verwarmen of koelen met de beschikbare zonne-energie, zodat deze systemen daarna uitgezet kunnen worden en de rest van de dag geen afname van het net nodig is.
- Slim pieken afvlakken → Apparaten niet allemaal tegelijk laten inschakelen, maar verspreid over de dag.
3. Slim gebruik van laadpalen
Leraren en bezoekers laden vaak ‘s ochtends hun EV op zodra ze aankomen op school, rond 08:00, maar de zon wekt dan nog geen energie op. Met een batterij kan zonne-energie van de vorige middag of het weekend worden gebruikt voor slim laden. Hiermee vraag je geen extra vermogen van het net.
Hiermee kun je jouw school verduurzamen, zonder last van congestie.

Congestiemanagement is een complex vak. Wij helpen je graag verder.
Wil je verduurzamen, maar laat netcongestie dat niet toe? Wij helpen je om slim om te gaan met je energievraag. Plan een vrijblijvend gesprek met onze experts en ontdek de mogelijkheden voor jouw school.
Ook hulp met DUMAVA aanvraag
Wanneer congestie voor je school geen uitdaging meer is, kunnen we ook samen zoeken naar de beste manier om DUMAVA subsidie te gebruiken. Dit scheelt ook nog in de aanschafkosten van de totale installatie.