Energietransitie bedrijven: info & tips voor een duurzaam bedrijf

Ben je ondernemer en ben je benieuwd wat de energietransitie voor jouw bedrijf betekent? In dit artikel duiken we verder in op de oplossingen die je kunt gebruiken voor de energietransitie uitdagingen voor ondernemers, maar ook de manieren hoe je die maatregelen kunt bekostigen.

Dit allemaal vanuit een focus op efficiëntie en onze achtergrond van PV, energieopslag en energiesturing.

De rol van de energietransitie voor bedrijven

Als ondernemer wordt je vaak geconfronteerd met acute of minder acute, en grote of kleine uitdagingen. Je ondernemersgeest wordt hierdoor regelmatig op de proef gesteld. In deze zin is de energietransitie een vrij unieke uitdaging.

Ondanks dat er niet op ieder moment acute actie vereist is, is de energietransitie voor bedrijven een lang proces met vaak een grote impact en regelmatig acute eisen, zoals veranderende wet- en regelgeving.

Dit vraagt niet alleen om snelle wendbaarheid van jou als ondernemer, maar ook je vermogen om te voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren op energiegebied. Voorlopen op beleid is immers beter dan beleid te volgen. Zo houd je meer controle over waar je bedrijf heen beweegt.

Steeds meer bedrijven zijn in staat deze toekomst redelijk goed in te schatten en zetten de juiste stappen om probleemloos door de uitdagingen van de energietransitie te navigeren.

Wij gaan je in dit artikel helpen bij het maken van deze inschattingen.

Moet of wil je verduurzamen?

Sommige ondernemers moeten voldoen aan de wetgeving. Bijvoorbeeld Energielabel C, de Informatie- en Energiebesparingsplicht of misschien mag je straks een stadscentrum niet meer in met je bedrijfsbus.

Het kan ook zo zijn dat je gewoon zelf graag wilt verduurzamen, uit plichtsbesef voor een volgende generatie, of gewoon omdat je het zelf prettig vindt om de wereld te verbeteren vanuit je positie als ondernemer.

Wat je beweegreden ook is, maakt eigenlijk niet uit. De stappen die je kunt zetten om de energietransitie door te komen, zijn altijd gericht op efficiëntie.

  • Efficiëntie omdat dit leidt tot minder energiegebruik.
  • Efficiëntie omdat dit leidt tot meer gebruik van zelf opgewekte energie

Wil jij je bedrijf duurzaam maken? Lees dan verder hoe je zakelijke duurzaamheid op een efficiënte manier naar een volgend niveau brengt binnen je bedrijf.
Wil je specifiek het gebouw of vastgoed van jouw bedrijf duurzaam maken? Lees dan hier verder.

Financiering en subsidie energietransitie

Je zou geen echte ondernemer zijn als je je niet ergens al zou afvragen: ‘En hoe ga ik daarvoor betalen dan?’.

Gelukkig is dit ondernemer-eigen en werd deze vraag al duizenden keren eerder gesteld. Daarom zijn er legio manieren om je te helpen bij het financieren van je verduurzamingsinitiatieven.

Subsidies voor verduurzaming

Ik ga hier niet de diepte in over de subsidies zelf. Daar is al meer dan genoeg over geschreven op het internet. Ik geef je wel een duwtje in de rug met namen van energietransitie subsidies voor ondernemers:

  • SDE++
  • ISDE
  • Subsidieregeling Verduurzaming MKB
  • EIA
  • MIA/VAMIL
  • DUMAVA
  • DEI+
  • VEKI
  • TSE
  • NIKI
  • MIT
  • AanZET
  • SSEB
  • JTF

Eerlijk toegegeven, veel van deze subsidies zijn waarschijnlijk niet van toepassing op je bedrijf. Ze zijn bijvoorbeeld alleen voor bedrijfswagens (die je misschien niet hebt) of voor bedrijven in de industrie.

Maar als je er een uurtje voor gaat zitten, kom je er al snel achter van welke subsidie je mogelijk gebruik kunt maken.

Tip: ons subsidie overzicht voor mkb helpt je een eind op weg.

Financiering van assets

Ga je investeren in assets zoals zonnepanelen, laadpleinen of accusystemen? Dan komt daar wel een redelijk grote investering bij kijken. Zelfs met subsidie.

Het gaat misschien lekker met je bedrijf de laatste jaren en je hebt wat kunnen sparen, maar soms is het toch beter om die besparing als werkkapitaal te behouden.

Switch Solutions heeft veel bedrijven geholpen bij een financiering voor dit soort assets. Het werkkapitaal blijft dan beschikbaar, zodat de onderneming in zichzelf kan blijven investeren.

De overeenkomst die we dan afsluiten lijkt op één van de volgende opties:

  • We maken een leaseconstructie. Wij investeren in de PV op je dak. Jij betaalt maandelijks een vast bedrag voor een onbeperkt aantal kWh.
  • Wij investeren in de PV op je dak. Jij betaalt een vast bedrag per kWh die je daadwerkelijk verbruikt.

Sommige ondernemers hebben al zonnepanelen aangeschaft maar willen wel verder verduurzamen. Ze hebben daar alleen geen geld meer voor en de opbrengst van de zonnepanelen is te weinig door lagere teruglevertarieven bij energieleveranciers.

In sommige gevallen koopt Switch deze installaties over van ondernemers. Zo krijg je het werkkapitaal terug, wij optimaliseren het systeem en vervolgens maken we een vergelijkbare afspraak als hierboven. Lees hier meer over financiering mogelijkheden van Switch.

Een andere financieringsvorm waar je aan kunt denken is een ESCo, al hebben wij daar zelf geen ervaring mee.

Zoals je ziet zijn er legio energietransitie subsidies beschikbaar, maar ook andere financieringsmogelijkheden waarmee je de kosten kunt drukken.

Duurzame oplossingen voor je bedrijf

Hieronder volgen wat ons betreft de belangrijkste stappen om efficiënt mee te bewegen in de energietransitie.

1. Inzicht is de duurzaamste oplossing

Het eerst wat je wilt doen is inzicht creëren in je energieprofiel. Enerzijds wil je weten of je gebouw teveel warmte lekt door een gebrek aan (goede) isolatie bijvoorbeeld. Maar ook door naar je energieprofiel zelf te kijken. Verspil je bijvoorbeeld energie omdat de verwarming en de airco in het voor- en najaar tegelijk aanstaan?

Of staat de ventilatie ook in de nacht nog aan terwijl dat niet nodig is? En hoe zit het met verwarming en koeling in ruimtes die niet gebruikt worden, of verlichting in een magazijn waar vrijwel nooit iemand komt?

Daarnaast zet je misschien heel veel apparaten tegelijk aan, waardoor er een grote piek in je energieverbruik komt, wat mogelijk leidt tot onbalanskosten.

Je kunt het energieprofiel uitlezen via je P4 poort in de meterkast. Switch kan dit op afstand voor je doen door middel van een machtiging, waarna we je direct vertellen wat onze bevindingen zijn.

2. Eigen energie opwekken is het duurzaamst

Energie die je afneemt van het net is mogelijk niet volledig duurzaam opgewekt. Ook heeft het mogelijk een grote afstand afgelegd waardoor er enkele procenten transportverlies op het net heeft plaatsgevonden.

Zelf je eigen energie opwekken en gebruiken is dus een stuk duurzamer. En ook aantoonbaar groen opgewekt.

Switch raadt daarom aan om zonnepanelen te plaatsen wanneer dat mogelijk is, maar het aantal panelen en de oriëntatie (West, Zuid, Oost) af te laten hangen van je energieprofiel. Gebruik je het hele jaar door vooral in de ochtend energie, leggen we de panelen gedeeltelijk richting het oosten. En juist richting het zuiden en westen wanneer je vooral in de middag en avond energie nodig hebt.

Door slim na te denken over het legplan, kunnen we de opwek van energie ook nog afstemmen op je energieprofiel. En zoals hierboven vermeld, is daar inzicht voor nodig.

3. Zelf opgewekte energie gebruiken als duurzame oplossingen voor je bedrijf

Heb je die zonnepanelen gelegd, is het zaak om de energie die ermee wordt opgewekt, zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Dat heeft meerdere redenen:

  1. De energie die je teruglevert, levert in Euro’s steeds minder op. Soms moet je zelfs bijbetalen om terug te leveren bij negatieve prijzen.
  2. Energie die je zelf gebruikt is gratis. Er zitten geen energiebelastingen en transportkosten bovenop. Als je nu iets teruglevert en over een uur afneemt, betaal je die straks weer wel.
  3. Energie die je lokaal gebruikt, verliest een stuk minder onderweg naar je eigen apparaten dan via het landelijke net naar de apparaten van een andere ondernemer. Daardoor is de ecologische voetafdruk van je zonnepanelen ook nog eens kleiner, omdat de maximale te benutten opbrengst per paneel tijdens zijn levensduur omhoog gaat.

Switch werkt met een Energie Management Systeem genaamd EMMA. EMMA helpt ons om de energiestromen binnen bedrijven in kaart te brengen en ook te sturen.

Zo kunnen we dankzij EMMA bijvoorbeeld:

  • Peak shaven om binnen je maximale aansluitwaarde te blijven of zelfs je aansluiting te verkleinen en daarmee kosten te besparen. Hier gebruiken we een accu voor.
  • Time shiften, door apparaten niet op hetzelfde moment, maar gepland aan te zetten. Denk aan een laadpaal die de auto van je personeel pas oplaadt zodra het vermogen van de zonnepanelen meer is dan het vermogen van de laadpaal. Zo neem je minder energie af van het net en bespaar je kosten door meer eigen energie te gebruiken.
  • Je HVAC (verwarmings-, airco- en ventilatiesysteem) kan afgestemd worden op je eigen gebruik en als energiebuffer dienen. Als de zon veel vermogen levert, zetten we de airco bijvoorbeeld één graad koeler. Dan kan die later op de dag als de zon minder schijnt, minder koelen. Deze duurzame oplossing voor je bedrijf laat je minder energie afnemen van het net, wat ook weer geld bespaart.
  • Het inzicht uit de eerste stap verdiepen. We signaleren patronen en kunnen het algoritme waar EMMA op draait, aanpassen aan actuele omstandigheden, zoals seizoensfluctuaties of aanpassingen in je bedrijf.

Zoals je ziet zijn er best wat duurzame oplossingen voor je bedrijf waar je gebruik van kunt maken. Het is wel zo: begin altijd met inzicht. Het is de enige manier waarop je later geen spijt krijgt van teveel of te weinig zonnepanelen, een te grote of te kleine accu of een andere veel gemaakte fout.

Zoals wij altijd zeggen. De oplossing is nooit zonnepanelen of een accu. Het gaat erop wat je met die hardware doet. En dat komt altijd voort uit een vooraf bedacht plan.

Zonnepanelen zijn immers pas een duurzame oplossing voor je bedrijf als ze ook zo worden ingezet.

Energietransitie bedrijven: blijf voorlopen op de uitdagingen

De energietransitie voor bedrijven is een flinke uitdaging die nog wel even gaat duren.

Wat ons betreft dus een goede reden om iedere stap doordacht te maken en na te denken over de gevolgen van iedere stap.

Onze missie om samen met ondernemers te zoeken naar de beste duurzame oplossingen voor hun bedrijf. Die oplossingen zoeken we altijd op het snijvlak tussen:

1. Wat is het meest efficiënt op ecologisch vlak, oftewel de milieu-impact van een oplossing? En;

2. Wat is het meest efficiënt op financieel gebied? Oftewel, wat maakt het voor jou als ondernemer interessant om ergens in te investeren?

We komen graag met je in gesprek over de eventuele uitdagingen waar je met je bedrijf tegenaan loopt.