Zoek je maatschappelijk vastgoed advies omdat je organisatie moet verduurzamen? Misschien wel omdat je tegen CO2 wet- en regelgeving aanloopt? In dit artikel bespreken we hoe wij je helpen maatschappelijk vastgoed te verduurzamen.
Advies maatschappelijk vastgoed
Switch Solutions is een one-stop-shop voor het verduurzamen van vastgoed. Waar we ooit begonnen als installateur van pv-panelen, bieden we nu ook advies in de vorm van haalbaarheidsstudies en regulier advies.
De opdracht om gasloos te worden, is voor veel organisaties gewoonweg nog onhaalbaar. Niet alleen financieel, maar ook door netcongestie en de huidige technologische ontwikkelingen.
Hoewel het voor de meeste organisaties niet mogelijk is om volledige off-grid (volledige onafhankelijkheid van het landelijke energienet) te worden, zijn er wel stappen om die richting op te gaan.
En gelukkig hoeft dat niet veel geld te kosten, dus ook maatschappelijke voorzieningen zoals scholen, zwembaden, sportclubs en anderen kunnen hiervan profiteren.

Welke duurzame oplossingen voor maatschappelijk vastgoed zijn er?
Er zijn meerdere manieren om je vastgoed te verduurzamen. De volgende oplossingen biedt Switch Solutions aan voor maatschappelijk vastgoed. Switch biedt een uitgebreid consultancy traject waarbij deze oplossingen onderzocht worden.
Eigen energie opwekken met zonnepanelen
Misschien heb je nog geen zonnepanelen, maar als heel Nederland van het gas af moet, dan heb je wel voldoende stroom nodig. Mogelijk bieden zonnepanelen een optie.
Energie opslaan met een accu
Liggen je opwek van energie en het gebruik ervan op verschillende momenten? Een accu kan je helpen om meer energie van je dak, ook daadwerkelijk zelf te gebruiken. Ook kan je hiermee eventueel handelen op de onbalansmarkt, waarmee je de kosten van je accu nog sneller terugverdient.
Meer over accu’s
Laadpalen neerzetten voor elektrische vervoer
Voor bezoekers of personeel moet er over een aantal jaar de mogelijkheid zijn om hun EV voor de deur op te laden. Switch plaatst duurzame carports met ingebouwde zonnepanelen, of gewoon een eenvoudig laadplein met of zonder snelladers.
Verwarmen met een warmtepomp
Zonder gas wil je er alsnog warm bijzitten. Met de elektriciteit die je zelf opwekt of opslaat in je panelen, kan je je warmtepomp aansturen. Dit geeft vaak net het laatste zetje om gasloos te kunnen.
Efficiënter energiegebruik met een energiemanagement systeem
Een energiemanagementsysteem is software-gestuurde hardware die wordt aangesloten op je meterkast. Omdat je met bovenstaande technieken zoals pv, laadpalen en accu’s eigenlijk een soort kleine, complexe energiecentrale wordt, is het in goede banen leiden van alles energie wel handig.
Want hoe weet je accu anders wanneer hij juist moet opladen, ontladen of juist energie moet verkopen aan het net? Daar is een centraal stukje intelligentie voor nodig en dat is een energiemanagementsysteem.
Bij Switch hebben we hier zelf een variant op ontwikkeld, namelijk EMMA. Zij helpt inmiddels al vele bedrijven met het verder optimaliseren van hun energie.

Een energiecontract afsluiten in een virtuele energiecentrale
De overtreffende trap van de voorgaande oplossingen is het onderdeel worden van een virtuele energiecentrale. Dit is een digitaal netwerk van bedrijven die onderling energie met elkaar uitwisselen.
De EMMA’s van deze bedrijven praten de hele dag met elkaar en voorspellen het energieverbruik van de bedrijven waar ze hangen. Deze informatie wordt door een centraal orgaan over elkaar heen gelegd, waarmee inzichtelijk wordt waar energie over is en waar energie tekort is.
We wisselen deze energie vervolgens uit binnen deze groep, zodat we efficiënter omgaan met de beschikbare groene energie. En een belangrijk voordeel voor klanten: iedereen profiteert er financieel van als we gezamenlijk efficiënter omgaan met energie.
Energieoplossingen financieren: 3 manieren
Veel organisaties zien de kosten die gebonden zijn aan verduurzaming als grootste obstakel om mee te doen met de energietransitie. Gelukkig zijn er drie manieren om die kosten te verlagen of zelf volledig uit te besteden. Dit is hoe je dat doet:
1. DUMAVA subsidie voor maatschappelijk vastgoed
De eerste optie is de DUMAVA subsidie. Een regeling van de overheid waarmee gemeenten duurzame maatregelen kunnen nemen om voor 2050 van het gas af te zijn en CO2-neutraal te zijn.
In dit artikel gaan we niet verder in op deze subsidie, maar check onze andere blogs voor veelgestelde vragen over de DUMAVA subsidie.

2. Leaseconstructie voor verduurzaming
Stel dat je te weinig werkkapitaal hebt om zonnepanelen, accu’s, laadpalen en andere duurzaamheidsmaatregelen aan te schaffen. Dan kan een leaseconstructie de oplossing zijn. Door deze dienst is het mogelijk om wel al te profiteren van de kosten verminderen door verduurzaming, zonder vooraf alle kosten te hoeven dragen.
Dit kan bij Switch ook gecombineerd worden met een energiecontract. Je energierekening valt dan onder deze lease, waardoor je voor langere periode weet wat je betaalt voor energie.
3. Zonnepanelen laten overkopen
Heb je al zonnepanelen op het dak liggen en mis je nu werkkapitaal voor de vervolgstap? In sommige gevallen koopt Switch je energiesysteem over, waarna je de kilowatturen kunt terugleasen. Daardoor heb jij weer werkkapitaal over om te investeren in andere verduurzamingsoplossingen, of juist in je bedrijf.
Conclusie
Wil jij maatschappelijk vastgoed advies omtrent verduurzaming? Ben je benieuwd hoe de DUMAVA subsidie werkt?
Ga naar onze contactpagina en vul het formulier in. We nemen dan snel contact met je op voor een eerste vrijblijvende adviesgesprek.