Zonnepanelen zonder teruglevering: de impact van netcongestie

Er zijn waarschijnlijk twee redenen waarom je zoekt op zonnepanelen zonder teruglevering. De eerste is dat je zonnepanelen hebt of wilt, waarvan je de energie allemaal zelf gebruikt, en dus niets teruglevert. De tweede is dat je zonnepanelen hebt of wilt, maar in congestiegebied onderneemt. In beide gevallen zoek je naar een oplossing waarmee je zonnepanelen nog steeds rendabel zijn.

In dit artikel bespreken we beide redenen, en de oplossingen voor deze uitdagingen. Te beginnen met congestie en overbelasting van het net.

Stroomnet overbelast

Het Nederlandse stroomnet wordt steeds voller. Dat het elektriciteitsnet overbelast is, komt met name door deze twee redenen:

  • Er wordt steeds meer duurzame energie opgewekt die op hetzelfde moment op het net komt – denk aan wind- en zonne-energie. Het net kan dat niet aan.
  • Door elektrificatie van onder andere auto’s, vrachtwagens en machines is er meer elektriciteit nodig dan ooit. Ook dat kan het net niet aan.

Het gevolg is congestie, een onderwerp waar we eerder al een uitgebreid artikel over schreven.

Congestie heeft een grote impact op ondernemers die voor hun succes afhankelijk zijn van een betrouwbare energievoorziening – en dat zijn tegenwoordig bijna alle bedrijven.

Salderen in gevaar
Het kabinet heeft halverwege 2024 besloten dat er vanaf 2027 gestopt gaat worden met salderen. Hoewel deze regeling sowieso al niet gold voor grootverbruiksaansluitingen, geldt deze wel voor kleinverbruikers.

Dat betekent dat het voor ondernemende kleinverbruikers belangrijker wordt om het gebruik van elektriciteit van het eigen dak, beter af te stemmen. Meer lezen over salderen.

Congestiemanagement

Zonnepanelen zonder teruglevering

Zonnepanelen zonder teruglevering leiden in sommige gevallen tot omzetverlies. Hieronder zie je de oplossingen voor die uitdaging.

Situatie 1: je bedrijf heeft al zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen hebt en op zoek bent naar een oplossing voor zonnepanelen zonder teruglevering, dan zijn er eigenlijk maar twee opties:

Peak shaving & time shifting

Time shiften
Time shiften is het spreiden van verbruik op basis van bijvoorbeeld je eigen opwek. Het opwekken van de meeste zonne-energie vindt plaats tussen 11:00 – 15:00. Door elektrische auto’s op te laden en zware machines aan te zetten binnen dit tijdvak kun je meer profiteren van je eigen opwek en hoef je niets – of in ieder geval minder – terug te leveren. Ontdek hier meer over wat time shiften inhoudt.

Kan je helemaal niets terugleveren door bijvoorbeeld congestie, dan levert dit je veel meer op dan het uitzetten van je omvormers.

Accu-opslag
Lukt het met time-shiften niet om alle energie van je bedrijf te gebruiken? Bijvoorbeeld omdat er ’s nachts ook processen door blijven lopen, of dat bepaalde processen niet met time-shifting verplaatst kunnen worden? Zoals een bakker die altijd om 06:00 zijn ovens aan moet zetten.

Dan kan je met accu-opslag de rest opvangen. Wel een kanttekening: accu-opslag is alleen handig als je ook daadwerkelijk voldoende energieverbruik hebt. Wanneer je een loods hebt met 10.000 zonnepanelen maar je maximale dagelijkse verbruik staat gelijk aan 500 panelen, dan kun je de energie van 9.500 panelen opslaan, maar dan levert één zonnige dag genoeg energie voor 20 dagen.

Je accu moet dan immens groot zijn om alles in op te slaan voor een regenachtige dag. En dat is niet rendabel. Een accu moet je zien als hulpmiddel om genoeg elektriciteit in op te slaan voor enkele uren, of misschien een dag of twee. Bijvoorbeeld voor processen die in de nacht plaatsvinden, als noodvoorziening, of als energievoorziening voor een regenachtige dag. Ontdek hier meer over accu-opslag.

Benieuwd naar alle oplossingen voor zonnepanelen die niet terugleveren? Lees hier verder.

Situatie 2: je bedrijf heeft nog geen zonnepanelen

Als je nog geen zonnepanelen hebt, is de eerste vraag die je je moet stellen:

  • Heb ik een klein- of grootverbruiksaansluiting?

Als je een grootverbruiksaansluiting hebt, verandert er niets door de afschaffing van het salderen. Heb je een kleinverbruiksaansluiting? Controleer dan eventuele berekeningen die je eerder hebt gemaakt om de rentabiliteit van de zonnepanelen te berekenen. Als het goed is verdienen ze zichzelf nog steeds terug, zeker als je ook eerder genoemde oplossingen gebruikt zoals time-shifting en accu-opslag.

Vervolgens is het belangrijk om een andere berekening te maken. Als je zonnepanelen zonder teruglevering wilt, dan moet de capaciteit van die panelen namelijk afgestemd worden op je energieprofiel. En dat profiel wordt alleen maar duidelijk door goede berekeningen en simulaties te maken.

Simulaties en berekeningen

Switch maakt al jaren simulaties van energie-optimalisaties binnen bedrijven (zie hier). En voordat we zonnepanelen plaatsen, bekijken we altijd eerst hoeveel een bedrijf er überhaupt nodig heeft. Iedere vierkante centimeter van een dak vol leggen vinden wij echt een 2020 manier van denken over duurzaamheid.

Wij kijken altijd het eerst naar de energiebehoefte, maar ook naar de mogelijkheid om time shifting te gebruiken en het verbruik af te stemmen op de opwek. Vervolgens bekijken we hoe dit zich in alle vier de seizoenen voordoet.

Verduurzaming voor bedrijven

Mocht je nog geen zonnepanelen hebben op je bedrijfsdak is het veel eenvoudiger om van tevoren de perfecte samenstelling te berekenen dan een bestaand systeem te optimaliseren. We raden je dus ook aan om goed advies in te winnen hierover, zodat je energiesysteem vanaf de start precies aansluit bij wat je nodig hebt.

Zo voorkom je namelijk nu en en in de toekomst financiële tegenslagen. Want als je dankzij een optimistische, maar verkeerde berekening toch energie overhoudt die je moet terugleveren, dan krijg je te maken met uitgeschakelde zonnepanelen zonder teruglevering.

En wat gebeurt er als zonnepanelen hun stroom niet kwijt kunnen? Dan schakelen ze uit, en wekken ze in essentie alleen maar warmte op. Geen duurzame energie en geen geld. Wij vinden dat zonde.

Aansluiting verzwaren

Ondernemers die een grotere aansluiting nodig hebben, lopen op dit moment vaak tegen een muur op. Zeker in congestiegebied. Een grotere aansluiting betekent dat je meer gaat terugleveren of dat je meer energie nodig zal hebben. En dat kan het net op veel plaatsen niet aan.

Voor veel bedrijven zit dit de groei in de weg. Ze zijn bezig met een uitbreiding vanwege financieel succes, ze elektrificeren de vloot bedrijfswagens of hebben om een andere reden meer elektriciteit nodig.

We spreken veel bedrijven die hier last van hebben en waarbij deze rem een vertraging creëert, of in de ergste gevallen de bedrijfszekerheid in gevaar brengt.

In dit artikel over beperkte netaansluiting vertellen we meer over de oplossingen voor deze uitdaging.

Congestie kaart Nederland

Ben je benieuwd naar de congestiegebieden in Nederland? Op de congestiekaart van Netbeheer Nederland vind je jouw gemeente terug op de kaart. Is die rood gekleurd, dan zit je in congestiegebied waar weinig mogelijk is.

Let wel op dat er twee vormen van congestie zijn: afnamecongestie en invoedingscongestie – ook wel teruglevercongestie genoemd.

Het kan zijn dat je nog wel energie kunt afnemen van het net, maar dat er niet meer teruggeleverd mag worden. Rechtsboven kun je schakelen tussen afname en terugleveringscongestie.

Vragen over jouw energie-uitdaging?

Heb je zonnepanelen, of overweeg je de aanschaf, en ben je benieuwd hoe het zit als je niet meer kan terugleveren aan het net?

Switch heeft al tientallen bedrijven geholpen in congestiegebied en we vertellen je graag meer over de mogelijkheden en onze oplossingen.

Neem hier contact met ons op.