Hoe maak je jouw bedrijf duurzaam? Weet je niet precies waar je moet beginnen óf mee verder moet? In deze blog behandelen we onze definitie van duurzaam ondernemen, 3 redenen om met je bedrijf energie te besparen en 5 tips om het efficiënt en kosteneffectief aan te pakken.
Wat is duurzame bedrijfsvoering?
Het begrip duurzaamheid is erg breed. Geen wonder dat er steeds meer regels komen over wat deze definitie nou precies inhoudt.
In de breedste zin van het woord gaat duurzaamheid over People, Planet en Profit. Zo legt de KVK duurzaamheid bijvoorbeeld uit.
Wat ons betreft bestaat duurzaamheid uit twee elementen:
- Zorgen dat je minder energie verbruikt.
- Zorgen dat de energie die je opwekt, zoveel mogelijk lokaal wordt gebruikt.
Het eerste punt is waarschijnlijk wel logisch. Wat je niet verbruikt, hoeft ook niet opgewekt te worden. Het tweede heeft misschien een korte uitleg nodig.
Energieverlies bij transport
De reden dat we het zelf gebruiken van energie duurzaam noemen, is omdat er dan geen energie verloren gaat bij het transport van energie. Een deel van de energie die jouw zonnepanelen opwekken, gaat verloren tijdens het transport over het net. Afhankelijk van waar je onderneemt ten opzichte van het net kan dit verlies groter of kleiner zijn. Gemiddeld ligt dit verlies ergens tussen de 2 en 6%.
Dit lijkt misschien niet veel, maar jaarlijks gaan er in Nederland duizenden megawattuur verloren door dit transportverlies. Genoeg om een middelgrote stad een jaar lang van energie te voorzien. Netbeheerders moeten dit energieverlies zelf compenseren door energie te kopen bij een producent. Daardoor staat terugleveren van groene energie dus eigenlijk gelijk aan het opwekken van extra (grijze) energie om te compenseren.
Het spreekt voor zich dat het zelf gebruiken van energie dit verlies voorkomt, wat op grote schaal significant bijdraagt aan minder energieverbruik.
De vraag of je bedrijf duurzaam is als je zonnepanelen hebt, is voor ons dus afhankelijk van hoeveel energie je daarvan daadwerkelijk zelf gebruikt. Energie besparen voor bedrijven kan al zo ‘eenvoudig’ zijn als het zelf gebruiken van je eigen opgewekte energie.
Hoe je dat doet? Daar komen we zo meteen op.
3 belangrijkste redenen om met je bedrijf energie te besparen
Reden 1: Je wilt geld besparen
Als ondernemer zoek je altijd manieren om kosten te verminderen en daarmee de winst te verhogen. Niet afgenomen energie van het net leidt tot kostenvermindering. Ook zonnepanelen kunnen hiertoe leiden, omdat je dan energie gebruikt die je zelf opwekt en afname van het net vermindert.
Reden 2: Omdat je het zelf graag wilt
Intrinsieke motivatie om de wereld een beetje beter achter te laten is voor veel ondernemers een belangrijke reden om te verduurzamen. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is een term die al jaren gebruikt wordt, en hoewel het ook vaak wordt gebruikt voor het imago van het bedrijf, kan je het ook gewoon belangrijk vinden om duurzamer te ondernemen.
Reden 3: Je moet voldoen aan wet- en regelgeving
Energie besparen voor bedrijven is soms verplicht. Er is bijvoorbeeld Energielabel C, de wet Milieubeheer en de Informatie- en energiebesparingsplicht.
Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, moet je als bedrijf energie besparen. Het is slim om je hierover in te lezen. En een extra tip: probeer voor te lopen op de wet, zodat je in de toekomst geen problemen krijgt met eventuele handhaving.
5 tips voor zakelijke energiebesparing
Wil je de eerste of volgende stap zetten met energiebesparing binnen je bedrijf? We geven je graag 5 tips voor een efficiënter resultaat.
Tip 1: Zorg altijd eerst voor inzicht
We adviseren zelf altijd om eerst inzicht te krijgen in het energieprofiel van je bedrijf. Wij helpen bedrijven daarbij met kwartierdata. Dit is het energieverbruik van de afgelopen drie jaar, tot op het kwartier gedetailleerd.
Deze data geeft je inzicht in de momenten waarop de meeste energie wordt gebruikt. Inzichten die je hiermee kunt krijgen zijn:
- Of de ventilatie in de nacht onnodig aanstaat.
- Of de verwarming en airco elkaar tegenwerken.
- Of bepaalde apparaten of machines pieken in het energieverbruik veroorzaken waardoor je (bijna) over je maximale aansluiting heen gaat.
Tip 2: Vergroot je eigengebruik
Zoals eerder uitgelegd is het gebruiken van zelf opgewekte energie het meest efficiënt. Niet alleen omdat er dan minder verloren gaat op het net. Ook kun je hier al direct kosten mee besparen.
Waarom? Energie die je teruglevert, wordt over het algemeen opgewekt als alle andere zonnepanelen in Nederland ook energie opwekken. De tarieven die je daarvoor ontvangt zijn vaak erg laag – soms zelfs negatief.
Dat terwijl je over 2 uur weer energie afneemt van het net en daar een hoog tarief voor betaalt. Dat kan slimmer door minder terug te leveren.
Meer weten? Lees ook over time shifting.
Tip 3: Overweeg energiesturing
Je gaat natuurlijk niet heel de dag bij alle schakelaars in je bedrijf zitten om machines aan en uit te zetten wanneer de zon schijnt. Daar zijn gelukkig oplossingen voor. Energie Management Systemen (EMS) helpen de energiestromen in je bedrijf slimmer in te richten.
Daarvoor kijkt het EMS naar de opwek van energie en de afname die plaats kan vinden. Op basis van een vooraf geprogrammeerd algoritme, wordt dit volledig automatisch op de meest efficiënte manier gedaan.
Hiermee verhoog je het eigengebruik soms met tientallen procenten. Meer weten?
Switch Solutions heeft een eigen EMS ontwikkeld, genaamd EMMA. Dit systeem hangt al bij bedrijven zoals Albert Heijn en Jumbo.
Tip 4: Overweeg energieopslag
Stel dat je zonnepanelen hebt, zoveel mogelijk energie zelf gebruikt en daar eventueel nog een EMS voor gebruikt. Dan blijft er misschien nog wat energie van je zonnepanelen over.
Is dat veel energie en moet je nog steeds vrij veel energie afnemen van het net op andere momenten, dan kan energieopslag een slimme zet zijn.
Bonus bespaartip voor bedrijven: is je aansluiting eigenlijk te groot omdat je die aansluiting alleen nodig hebt voor één of twee pieken per dag? Dan kan je energieopslag gebruiken voor peak shaving.
De batterij is dan net groot genoeg om energie op te slaan van je eigen panelen of daluren van het net, en die stroom in te zetten op je piekmoment. Je kunt dan eventueel een kleinere aansluiting nemen, omdat de energieopslag het gat overbrugt tussen deze maximale aansluitwaarde en de één of twee pieken per dag.
Tip 5: Werk met een full service provider
In het kader van energiebesparende tips op het werk, zie je dat de hierboven genoemde tips bijna een soort stappenplan zijn. Stel dat je al deze stappen zou doorlopen bij verschillende bedrijven, dan komen er veel onzekerheden en variabelen bij kijken.
Het inzicht leidt misschien tot advies wat niet realiseerbaar is. Of de uitvoering van het advies laat te wensen over.
Dat is de reden dat Switch Solutions een one-stop-shop is voor het verduurzamen bij bedrijven. We richten ons daarbij met name op het opwekken van energie, het efficiënt gebruiken van die energie en eventueel het opslaan van energie.
Ons traject loopt van het moment dat we de data verzamelen, tot aan de oplevering en het onderhoud van installaties. Liever alleen advies of realisatie? Omdat onze diensten modulair zijn, kan dat uiteraard ook.
Voorbeelden van verduurzaming bij bedrijven
Na de bespaartips voor bedrijven is het goed om een aantal voorbeelden uit te lichten van klanten die we geholpen hebben in het verleden. Het verduurzamen van bedrijven doen wij namelijk al sinds 2012.
Albert Heijn
Albert Heijn had bij een groot distributiecentrum last van congestieproblematiek waardoor ze niet alle energie kwijt konden van hun zonnepanelen op het dak. We hebben daarom een accusysteem geleverd waarin deze energie opgeslagen kon worden. Na de toevoeging van onze energiemanager EMMA, konden we eenvoudig sturen op het verbruik en de opwek.
Dit alles hebben we gedaan zonder de energievoorziening te onderbreken. Een belangrijke klus, aangezien het distributiecentrum continu in bedrijf is.
ASML
Voor ASML hebben we op een groot aantal gebouwen zonnepanelen geplaatst. ASML is één van de grootste Nederlandse bedrijven en heeft in Eindhoven steeds meer panden en fabrieken staan. Om extra energie op te wekken heeft Switch veel van deze daken vol gelegd met zonnepanelen.
Benieuwd naar nog meer projecten en het verduurzamen van bedrijven door Switch? Bekijk onze projectenpagina.
Al overtuigd van onze aanpak? Neem hier contact op en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.